Vandaag is het 75 jaar geleden dat mijn vader geboren is. Hij overleed bijna 29 jaar geleden, maar nog steeds kan de emotie van dat verlies mij overvallen.

We hebben er allemaal mee te maken

 Je herkent het vast wel: je hoort of ziet iets waardoor je herinnert wordt aan diegene die overleden is. Dit brengt je direct weer terug naar dat moment in het verleden en je voelt ook gelijk de emoties van dat moment. Het kan je behoorlijk overvallen, maar weet dat dit gevoel niet lang hoeft te duren.

Het effect van emoties op onze gezondheid

De emoties die je ervaart als je iemand verloren bent, hebben direct een groot effect op je lichaam en je gezondheid. Je voelt je behoorlijk belabberd , verdrietig en somber.

Als je deze emoties niet verwerkt en in de doofpot stopt, zul je lichamelijke klachten gaan ervaren. Veel voorkomende klachten zijn: hoofdpijn, migraine, rugpijn, last van je schouders en nek, hartkloppingen, keel klachten, gevoelige maag, maagzweer, diarree of verstopping, chronische vermoeidheid, burn out, koortsblaasjes, angstaanvallen, slecht slapen enz.

Overleven door niet te voelen

Het wegstoppen van emoties doe je vaak onbewust. Het kan zo heftig zijn, dat ons systeem deze emoties “vanzelf” wegstopt, zodat we er beter mee om te kunnen gaan. Ons brein is er namelijk in 1e instantie voor om ons veilig te houden; om te overleven. Dit zou je het oerinstinct van ons brein kunnen noemen.

Het is natuurlijk fijn om veilig te zijn, alleen maakt dit je niet altijd gelukkig. De onverwerkte emoties kunnen namelijk jouw levensgeluk behoorlijk in de weg zitten.

Voelen geeft ruimte

Het is niet de bedoeling dat je geen emoties mag hebben of voelen. Het is juist belangrijk dat je accepteert dat je die emoties hebt. Ook belangrijk is, dat je jezelf toestemming geeft om emoties te mogen hebben en te voelen. 

Bijvoorbeeld: je ziet een film waar je heel erg emotioneel op reageert. Laat het er vooral zijn. Het kan zijn dat de film een oude emotie aanraakt. Het is niet eens belangrijk om te weten waarom je juist nu emotioneel wordt.

Door er nu aan toe te geven, verwerk je weer een stukje oude pijn. Op den duur zal de emotie van die oude pijn minder worden.

Door er zo mee om te gaan, bevrijd je jezelf van lichamelijke pijn.

Kalmeer jezelf

Je kunt jezelf kalmeren door het volgende te doen:

  • Ga ergens zitten waar je alleen kunt zijn.
  • Laat de emotie die voelt helemaal toe.
  • Leg je handen op je lichaam waar je de spanning van de emotie voelt: bijvoorbeeld op je buik of in je nek.
  • Blijf met je aandacht bij die plek waar je de spanning voelt. Het kan zijn dat het verplaatst. Volg met je handen die plekken waar je de spanning voelt.
  • Blijf uit je hoofd door er niets van te vinden. Het is wat het is en dat is oké. Zeg tegen jezelf (zo nodig hardop) dat je veilig bent.
  • Blijf dit doen totdat je voelt dat je rustiger wordt.
  • Voel je boosheid, maak dan krachtige korte bewegingen met je armen bijvoorbeeld, zonder dat je gaat analyseren waarom je boos bent. 
    Door deze bewegingen (zoals boksen bijvoorbeeld) laat je lichaam de spanning los.

Door deze oefening te herhalen als je overvallen wordt door emoties, zal er meer rust en ruimte in je lichaam ontstaan.

Begeleiding nodig?

Wil je begeleid worden? Dan kan ik je helpen door te werken met jouw energiesysteem.
Je lichaam en je energiesysteem zijn nauw met elkaar verbonden. Ze hebben over en weer invloed op elkaar. Ook in je energiesysteem zit veel opgeslagen waar je je niet van bewust bent.

Je denkt misschien dat je het verlies van een dierbare al een plekje hebt gegeven. Dat de scherpe kantjes eraf zijn. Dat het verlies verwerkt is.

Dat ‘verwerken’ is echter op het niveau van je hoofd gebeurd en niet op een dieper,  innerlijk niveau.

Via energetisch werk kan er oude pijn naar boven komen. Hierdoor word je je ervan bewust dat er nog oude pijn zit. De aandacht voor deze oude pijn zorgt voor heling (verwerking) van deze pijn.

Je gaat meer rust en ontspanning ervaren, waardoor je ook een leuker en gelukkiger leven kunt leiden.

Emoties: voelen en accepteren

Het is dus erg belangrijk voor je gezondheid dat je (heftige) emoties voelt en accepteert. Als je dat kunt, verwerk je  de pijn die eronder zit. 

Door de pijn te verwerken, hoeft je lichaam niet ziek te worden en kan jij het leven leiden zoals jij dat wilt!
En dat gun ik je van harte!!

PS
Voel je vrij dit artikel te delen, zodat deze kennis verspreid wordt