Echte ontspanning is de basis van een goede gezondheid. Dat geldt zowel voor je lichamelijke als geestelijke gezondheid.

Als je systeem (oa lichaam en geest) ontspannen is, heeft dat een zeer positief effect op bijvoorbeeld je bloeddruk, je hart en je spijsvertering.

Een ander groot  voordeel is dat je flexibeler om kunt gaan met de uitdagingen die op je pad komen. Het leven wordt daardoor een stuk makkelijker, positiever en luchtiger.

 

Wanneer ben je echt ontspannen?

We zijn inmiddels zo gewend aan allerlei vormen van stress, dat we niet meer goed kunnen voelen wanneer ons lichaam echt ontspannen is.

Als de stress iets vermindert is, denken we al snel dat we ontspannen zijn. Helaas….dit is alleen het topje van de ijsberg die je hebt aangepakt…..maar het meeste van de ijsberg zit onderwater oftewel in ons onderbewuste.

 

Omdat we niet gewend zijn aan echte ontspanning, is het vaak een heel ongemakkelijk gevoel.

Je hoofd bedenkt dan allerlei negatieve dingen, zoals: “doe niet zo lui” of “doe eens wat nuttigs” of je voelt je schuldig ten opzichte van een ander.
Hierdoor kom je in actie: je gaat letterlijk wat doen of je blijft zitten maar je geest gaat in de actie-stand (piekeren!).

Je lichaamsbewustzijn is enorm belangrijk. Dat betekent dat je je lichaam goed kunt voelen. Dus als je gespannen bent voel je dat je schouders opgetrokken zijn. Of je voelt dat je hart sneller klopt. O f je merkt op dat je een droge mond hebt. Of je hebt wat last van je buik…..

Dat helpt je te herkennen of je gespannen of ontspannen bent.

Als je echt ontspannen bent, ben je rustig en kalm. Je hartslag is rustig en je voelt je “zen”. Je bent helemaal in het moment: je bent niet bezig met gisteren en niet bezig met morgen.

Ook je spieren voelen helemaal ontspannen aan.

Je hebt vertrouwen in het leven en in jezelf. Je voelt dat je alles aan kunt wat op je pad komt.

 

 

Hoe kun je echt ontspannen?

Als je hebt herkent dat je gespannen bent, kun je iets ‘doen’ waardoor je weer gaat ontspannen.

Dit is wat je zelf kunt doen:

ga met je aandacht naar je ademhaling en probeer je uitademing langer te maken dan je inademing.
Daarna probeer je of je kunt inademen naar je buik toe.

Hierdoor zakt de spanning in je systeem en herstel je het contact met je lichaam in het hier en nu.

Ontspannen leren leven is een proces. Tijdens dit proces kun je verschillende tools uitproberen om te ervaren of ze bij jou passen.

Ik help je graag!

Tools waarmee ik je kan helpen zijn:

mijn kennis als ervaringsdeskundige / healing – reading / meditatie / lichaamsmassage/ kleurenpunctuur/ oor- acupunctuur en -acupressuur

 

Gun jezelf ontspanning. Je bent het waard!

PS  Wil je weten of ik iets voor jou kan betekenen?
Vraag dan hier een gratis gesprek aan.